Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 

2015.12.31

Nem szeret-nem szorong

nem szeret- nem szorong

Antiszociális pszichopata

 

Aki nehezen oldódik fel társaságban, amolyan magányos farkas típus, előfordul, hogy magát antiszociális személyiségként jellemzi- meglehetősen hibásan. Ha az egyénben a társas együttlét , a szociális eseményeknek már a puszta lehetősége is félelmeket ébreszt , és a társadalmi élet különböző formáival szembeni averziói gátjává válnak, a normális mindennapi életvezetésének, úgynevezett szociális fóbiáról beszélhetünk- amely azonban csak annyiban hozható össze az antiszociális személyiségzavarral, amennyiben mindkettő az egyén és a többi ember viszonyával kapcsolatos.

A pszichiáterek- a bizonyos specifikusmetális és pszichés tüneteket mutató egyének pszichiátriai diagnosztizálására használatos BNO és DSM IV. Orvosi diagnosztikai iránymutató kézikönyvek alapján – a köznyelvben leginkább pszichopataként emlegetett személyt disszociális vagy antiszociális személyiségként diagnosztizálnak. Az ilyen emberek a legjobban a “nem szeret, nem szorong, nem tanul”negatív triásszal írhatók le.

Az antiszociális személyiségként meghatározott, gyakran szociopataként emlegetett emberek permanensen semmibe veszik és megsértik mások jogait, érzéseit, kívánságait- nagyjából minden olyan értéket semmibe vesznek, amia z egyéneknek illetve a társadalomnak fontos lehet. Kizárólag saját önös céljaik motiválják őket, amelyek megvalósítása érdekében nem riadnak vissza olyan eszközök bevetésétől, melyek erkölcsileg felelős emberek számára elképzelhetetlenek. Az ilyen személyiségzavarral élők mindig és mindenkit becsapnak, inpulzivitásuk miatt előzetes megfontolások nélkül , pllanatnyi érdekeik szerint cselekszenek, sosem mérlegelve cselekedeteik következményeit. Amennyiben igerlékenyek és agresszívek, mert nem feltétlenül azok, gyakran provokálnak verekedést.

Az ilyen ember nem szeret, nem szorong- vagyis nem fél- és képtelen saját cselekedetei következményeinek felmérésére, vagyis nem tanul hibájából.

Mindezek miatt az ilyen emberek nem képesek tartós kapcsolat fenntartására sem.Ezzel szemben remek szélhámosok, igen hatékony manipalutőrök, akik ijesztően jó eredménnyel képesek befolyásolni embertársaikat,ése z annál fényesebben sikerül nekik, minél intelligensebbek. Íly módon, komoly szeményes előnyökre tehetnek szert, gyakorta úgy , hogy másoknak fájdalmat , veszteségeket, károkat okoznak- ez azonban semmilyen rossz érzést nem vált ki belőlük, végtelen amoralitásuk okán. A sokáig értetlen szemlélőben aztán egy idő után felmerül  Dr. Yekill és Hide esete. Sajnos nem ritkán sérült , tarumatizált emberek válnak a disszociális emberek játékszerévé, mivel nem képesek átlátni , kezelni az ilyen emberek ördögi játszmáit…

Az antiszociális személyiség magabiztosan, áldozatai becsmérlésével racionalizálja tetteit, mondván, hogy csakis saját gyengeségüknek köszönhetik , hogy érzelmileg meglopták, becsapták, megkárosították őket.

A felmérések szerint százból három-négy ember jellemezhető ilyen személyiségjegyekkel.

Az antiszociális személyiség kialakulását értelmező elméletek együttesen jól magyarázzák a személyiségzavar kialakulásában szerepet játszó háttértényezőket.

A pszichodinamikus elmélet szerint az ilyen embereknél a korai, súlyos érzelmi traumák hatására az egyén “visszavonja érzelmeit” és a későbbiekben az erőszak, a destruktivitás jellemzi kapcsolatait. A szociokultúrális megközelítésű kutatások alátámasztják a súlyos érzelmi traumák korai gyermekkori elméletét. Ezek szerint az ilyen személyiségű emberek az átlagosnál jóval nagyobb mértékben voltak kitéve gyermekkorukban családi agressziónak, stressznek, konfliktusnak: gyakran szüleik ugyanolyan pszichopata karriert futottak be, mint későbbi gyermekeik.

A behaviorista modellkövetés ugyanezt az elméletet támasztja alá: a gyermek ugyan azt a mintát sajátítja el, amit szüleitől lát, ez pedig nem más, mint az erőszakos, érzelmeket figyelmen kívűl hagyó agresszív viselkedés. A kognitív elméletek szerint, ez a fajta életfilozófia sokkal gyakoribb a társadalomban, mint gondolnánk. Nem véletlenül: a modern társadalmakra jellemző Durkheim által leírt , egyre szélesebb körben tapasztalható anómia kedvez a gátlástalan , önző, manipulatív , érzelem nélküli érdekemberek érvényesülésének. Ezek többnyire nem jellemezhetők antiszociális személyiségként, azonban számos személyiségvonásuk átfedést mutat a disszociális emberek személyiségjegyeivel.

Antiszociális személyiségzavarra utaló személyiségvonások, magatartási módok:

  • Hazudozásra való hajlam
  • Vakmerőség, élmény –és izgalomkereső magatartás
  • Deviáns viselkedés
  • Kalandok és izgalmak folytonos keresése
  • Büntetésre való érzéketlenség
  • Szélhámosság, különösen fejlett és igen gyakran alkalmazott manipulatív technikák
  • A lelkiismeret, bűntudat hiánya vagy erős alulfejlettsége
  • Inpulzuskontroll zavar
  • Empátiára való képtelenség 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.